Közös többszörös

ALAPADATOK:

Kedvezményezet: Lengyel Zoltán

Pályázati felhívás: Vidékfejlesztési Program, VP6-16.9.1-17 „Szolidáris gazdálkodás és közösség által támogatott mezőgazdaság”

Projekt neve: Közös Többszörös – Együttműködés a közösségi mezőgazdálkodás megerősítésért

Projekt azonosító száma: 1980831662
Szerződött támogatás összege: 3 052 853 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 60%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022 szeptember 30

Projekt partnerek:

Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Szatyor Egyesület
Tápiódoboz
Zöld Almárium

A PROJEKT BEMUTATÁSA:

A Közös Többszörös projekt célja, hogy lehetővé tegye, hogy a konzorciumban résztvevő 3 gazdálkodó, a Tápiódoboz, a Táncokert és a Zöld Almárium számára, hogy a közösség által támogatott mezőgazdaság alkalmazásával hosszú távon is sikeresen működhessen. Ezt a működéshez szükséges gazdasági beruházások és fogyasztói képzések segítségével érjük el. A projektben szakmai partnerünk a Szatyor Egyesület és a projektet Egyesületünk vezeti.

A PROJEKT ELEMEI:

  1. Beruházások

A projekt keretében a Tápiódoboz üvegház és polcok beszerzésével fejleszti infrastrukturális kereteit, míg a Táncoskert a hűtést, a kerítést fejleszti gazdaságában, illetve vákuumozó és forrázó készüléket vásárol.

  1. Képzéssorozat fogyasztóknak

Két 3 modulos képzéssorozatot tartunk a gazdaságok meglévő tagjainak és érdeklődő fogyasztóknak a közösségi mezőgazdálkodás sajátosságairól. A részt vevő 90 fogyasztó a következőkről tanulhat majd:

Modul: közösségi mezőgazdálkodás fogalma, előnyei, működése
Modul: a közösségi gazdaságok működése és feladatok
Modul: közösségépítés és kommunikáció
3. Nyílt napok

A közösségi mezőgazdálkodás népszerűsítése érdekében évente egy gazdaságlátogatást szervezünk mindhárom részt vevő közösségi gazdaságba. A kilenc gazdaságlátogatás mindegyike szervezett programot kínál majd (bemutató, előadás, közös munka a gazdaságban, főzés). A résztvevő gazdaságokban a saját tagok, potenciális csatlakozók és általában a közösségi mezőgazdálkodás iránt érdeklő fogyasztók látogathatnak el. A 9 látogatáson összesen 180 résztvevővel tervezünk, és a látogatások helyszíne Csengele, Nagykáta és Polgár lesz.

  1. Cikksorozat a közösségi mezőgazdálkodásról

A Tudatos Vásárlók Egyesülete egy 20 darabos cikksorozat elkészítésével járul hozzá a közösségi mezőgazdálkodás népszerűsítéséhez. A sorozat bemutatja a hazai közösségi gazdaságokat, felhívja a figyelmet a csatlakozási időszakra, és érthető formában foglalja össze a közösségi mezőgazdálkodás elméleti hátterét.

  1. Kommunikációs tevékenységek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a projekt partnerek segítségével szélesebb közönséget célzó kommunikációs tevékenységet is végez a projekt keretében, a projekt partnerek weboldalán, a projektoldalon és hírleveleken keresztül (elérve összesen 250 000 főt).

A projekt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósul meg, további információk a programról az Európai Unió weboldalán olvashatók.